Melissa en haar man raken gegrepen door het idee dat een ‘autonoom’ leven wellicht de oplossing voor hun financiële problemen is.||Een groeiende groep Nederlanders gelooft erin: ‘soeverein’ of ‘autonoom’ worden. Een leven in het teken van autonomie, waarbij je je onttrekt aan de staat en niet langer dezelfde plichten én rechten hebt als andere Nederlandse staatsburgers. Zo ook Melissa, die daar elf jaar later nog altijd de gevolgen van ondervindt.

  • DosDude👾A
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    ·
    6 months ago

    Het stoppen met betalen is een pleister op een open wond. Uiteindelijk komen de deurwaarders, het inhouden van loon, het afsluiten van gas/water/licht. Het uitzetten van je woning.

    Als je dit probleem hebt, praat met mensen in de gemeente. Daar zijn mensen aan het werk met als doel om jou weer op de been en schulden vrij te krijgen. Schaam je vooral niet.

    Het is erg moeilijk om hulp te vragen. Maar in dit soort situaties is vaak een beetje geld niet genoeg. Er moet verandering komen in de levensstijl. Dit is moeilijk te doorbreken.

    Bel je schuldeisers voor een betaalplan, om eventueel ophogen van de schulden te voorkomen. Als je gewoon niet betaalt wordt het meer. Als je een betaalakkoord hebt, met een traject, dan wordt het niet meer hoger, en kom je er vanaf.

    Let op je uitgaven. Dit is de moeilijkste. Maar je geeft meer geld uit dan alleen boodschappen. Kijk naar je bankafschrift, en kijk was je kan opzeggen of verlagen. Denk aan telefoon, internet, streaming services, hobbies.

    Het is een moeilijke cyclus, maar het is niet onmogelijk. Het is mij ook gelukt.