Tecknet för grader (°). Det finns ju inte. Man fÄr antingen slÄ in ALT+teckenkod pÄ numeriskt tangentbord eller söka pÄ tecknet och kattenpejsta om man sitter pÄ laptop. Det Àr ju ÀndÄ ett tecken som anvÀnds i det svenska sprÄket varje gÄng man talar om temperatur eller vinklar.

Mitt förslag Àr RALT + apostrof/asterisk ('*), alltsÄ tangenten till vÀnster om enter. Annars Àr RALT + 6 eller RALT + paragraf (§) ocksÄ outnyttjade.

Nu har jag fixat till det för egen del i Windows med AutoHotkey (>!'::°), men det vore faktiskt anvÀndbart om det blev standardiserat.

Är detta möjligt att föreslĂ„ nĂ„gonstans och det faktiskt skulle kunna bli av?

  • Cralder@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    5 months ago

    Om vi ska lÀgga till tecken kan vi vÀl rensa lite frÄn denna knappen med. Den har tillrÀckligt med onödiga tecken.

    • whaleross@lemmy.world
      cake
      OP
      link
      fedilink
      arrow-up
      6
      ·
      5 months ago

      Det Ă€r nog bara tvĂ„ tecken (§œ) pĂ„ den, men tillverkaren pĂ„ ditt tangentbord har sparat en slant med tryck för flera olika sprĂ„k/layouter som arrangerar tecknen olika med shift och alt. Lite samma kaos nere till vĂ€nster och uppe till höger, men inte lika hysteriskt halft paragrafrytteri.

  • 404@lemmy.zip
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    edit-2
    5 months ago

    Det dĂ€r fĂ„r du vĂ€l höra med Microsoft om. SjĂ€lv har jag ° pĂ„ AltGr+Shift+0 (pĂ„ samma lager som en massa andra trevliga tecken som √ Ă· ×) om jag vĂ€ljer standard svensk Qwerty-layout. Arch, btw.

    Edit, tillÀgg: Hade vÀldigt gÀrna sett att WIndowsutvecklarna la till Colemak o dyl ocksÄ, men det har de vÀgrat göra i hur mÄnga Är som helst.

    • whaleross@lemmy.world
      cake
      OP
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      arrow-down
      2
      ·
      5 months ago

      Det Àr inte MS som faststÀller standarder, de följer dem bara.

      (Disclaimer: NÀr de följer dem.)

        • whaleross@lemmy.world
          cake
          OP
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          ·
          5 months ago

          Ja? Det Àr vÀl jÀttebra om det blir del av den officiella standarden var tecken som anvÀnds Àr pÄ samma plats istÀllet för att olika OS har egna layouter?

          • 404@lemmy.zip
            link
            fedilink
            arrow-up
            2
            ·
            edit-2
            5 months ago

            Det Àr vÀl jÀttebra om man kan ha flera konkurrerande alternativ och möjlighet till egen utveckling nÀr de vill ha nÄgot som ligger utanför standarden? T ex gradtecken menar jag. Eller alternativa layouter som Colemak och Dvorak.

            Men om vi grottar ner oss i att en officiell standard ska gĂ€lla, skulle du föredra EurKey med Å, Ä, Ö pĂ„ AltGr + W, A, O eller US-International med Å, Ä, Ö pĂ„ AltGr + W, Q, P?

            Edit: du kanske inte menar standard som i ett ISO-styrdokument utan som i “defaulten pĂ„ operativsystemet jag rĂ„kar anvĂ€nda”?

            • whaleross@lemmy.world
              cake
              OP
              link
              fedilink
              arrow-up
              1
              arrow-down
              1
              ·
              5 months ago

              Nu Àr du bara obstinat. För min del fÄr du gÀrna installera din arch genom att knacka morse med mellanslagstangenten och ha gradtecknet kopplat till stickan du verkar ha i arslet. Det bekommer mig inte alls.

              Men du, i min ungdom anvĂ€nde jag en del skrivmaskiner som var Ă€nnu Ă€ldre. AlltsĂ„, nyare Ă€n standardisering för QWERTY, men Ă€ldre Ă€n standardisering för ÅÄÖ och skiljetecken. Det var inte sĂ„ spĂ€nnande och innovativt som du verkar tro att sitta och leta efter tecken i ett nĂ€r man inte hade nĂ„got i muskelminnet. Försvaret hade för sin del sina egna tangentbord sorterade i bokstavsordning.

              Om du skall följa dina egna ord sÄ kan du ju börja föresprÄka den ÄtergÄngen. Börja med att sÀtta ihop ett script som slumpar ut nya tangentbordslayouter varje timme med varje tecken pÄ en ny plats. UtvÀrdera erfarenheten i ett utförligt dokument. Sen kan vi prata om saken.

              • 404@lemmy.zip
                link
                fedilink
                arrow-up
                1
                ·
                5 months ago

                NÀ, det jag menar Àr att det Àr bÀttre att ha en öppen yta för att kunna experimentera med förbÀttringar. Vet inte hur du fick det till att jag vill experimentera med försÀmringar. Förklara gÀrna din tankegÄng dÀr om du har tid och lust. Eftersom du drar upp scripts (om Àn sarkastiskt) skulle jag vilja passa pÄ att tipsa om Carpalx, ett projekt (bland en uppsjö av andra liknande projekt) som optimiserar och analyserar tangentbordslayouter. Och dokumentationen Àr minst sagt utförlig.

                Sen tycker jag fortfarande att det Àr intressant att diskutera vad en standardisering skulle innebÀra. NÀr det gÀller just specialtecknens placering (vilket trots allt Àr Àmnet för den hÀr trÄden) skulle absolut en internationell standard vara att föredra över den nordiska QWERTY:ns udda placering av t ex hak-, klammer- och vinkelparenteser. Med en sÄdan standard skulle du kunna köpa en laptop frÄn Frankrike (som i dagslÀget anvÀnder AZERTY) och inte behöva oroa dig för att ditt muskelminne ligger fel. Men dÄ pÄ bekostnad av att Ä, À, ö hamnar pÄ mer otillgÀngliga stÀllen samt att förbÀttringar, anpassningar och utökningar skulle vara Ànnu svÄrare att fÄ igenom.

  • 0485@lemmy.worldM
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    5 months ago

    HÄller med. HÀnder allt för ofta att jag mÄste Googla tecknet för att kopiera och klistra in det. Pinsamt.

    • ffhein@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      5 months ago

      I Windows menar du? Jag fĂ„r š frĂ„n AltGr+Ă„ pĂ„ Linux, dĂ€remot shift+AltGr+Ă„ ger mig ° som “dead key” sĂ„ jag göra den symbolen t.ex genom att trycka tvĂ„ gĂ„nger.

      • whaleross@lemmy.world
        cake
        OP
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        5 months ago

        Överallt menar jag, sĂ„ att det Ă€r standardiserat pĂ„ samma sĂ€tt som med andra bokstĂ€ver, skiljetecken och symboler som anvĂ€nds nĂ„gorlunda frekvent.