A-traktorernas utbredning Àr för mig ett symptom pÄ misslyckad samhÀllsinfrastruktur i glesbygden.

  • Justin@lemmy.jlh.name
    link
    fedilink
    arrow-up
    12
    arrow-down
    4
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Faktumet att man vill ta hela mopedkörkort och köp en dyr epa/mopedbil i stÀllet för en vanlig billig cykel Àr korkat och visar hur dÄlig cykelinfrastur i Sverige Àr. Kommuner behöver bygga cykelvÀg, inte motorvÀg eller bilparkering. Detta Àr vÀgen till bÀttre barnsjÀlvstÀndighet och ekonomi pÄ landet.

    Andra europeiska lÀnder har inte detta problem. Sverige har akut bilberoende i landsbygden, pÄ samma nivÄ som USA.

    • lud@lemm.ee
      link
      fedilink
      arrow-up
      6
      ·
      1 year ago

      Andra europeiska lÀnder har inte detta problem.

      Det Àr möjligen för att vi har den femte lÀgsta befolkningstÀthet i hela Europa (och bland de lÀngsta i hela vÀrlden). Vi har vÀldigt mycket landsbygd.

      Jag Àr helt för att förbÀttra infrastrukturen för cykel och gÄngvÀgar, och Àven kollektivtrafiken. Men det Àr inte alltid realistiskt att göra det ute i landsbygden. Vi kan i teorin bygga skit lÄnga cykelvÀgar överallt, men de skulle förmodligen inte barn vilja anvÀnda för att trÀffa kompisarna eller Äka och handla.

      Flera bussar Àr Ànda realistiska lösningen jag ser.

      • GissaMittJobb@lemmy.mlOP
        link
        fedilink
        arrow-up
        5
        arrow-down
        1
        ·
        1 year ago

        I all Àrlighet har bilen mer eller mindre tagit kÄl pÄ landsbygden. Den tillÀt mer och mer gles samhÀllsbyggnad pÄ landsbygden, vilket ökade kostnaden för allt och omöjliggjorde massvis med samhÀllstjÀnster.

        Givet hur fÄ som faktiskt bor pÄ landsbygden Àr det enda rimliga en förtÀtning av orterna ute pÄ landsbygden. IstÀllet för att utjÀmningspengarna gÄr till att bygga Àndlösa kilometer bilvÀg och annan infrastruktur kan man dÄ lÀgga den pÄ faktiskt nyttiga samhÀllstjÀnster, samt att tÀtare byar automatiskt Àr gÄng- och cykel-vÀnliga.

        NÀr det Àr gjort Àr jag ocksÄ starkt för god tÄgförbindelse för byarna, sÄ att de kan ta sig runt snabbt, bekvÀmt och med lÄg miljöpÄverkan.

      • Justin@lemmy.jlh.name
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        arrow-down
        1
        ·
        edit-2
        1 year ago

        Jag pratade om cykel för att epa-traktor Àr faktiskt inte mycket snabbare Àn cykel. 30 km/h vs 20-25 km/h. Om man kan köra epa, man kunde ocksÄ ta den billigare cykeln i stÀllet, om det var sÀker. Det kostar vÀldigt lite för kommunerna att bygga en cykelvÀg.

        Jag hĂ„ller inte med att glest = bil. Man kan absolut bo glest utan bil, alla som bodde i landsbygden i 50-talet gjorde det utan bil. Jag vet inte sĂ„ mycket om svensk landsbygden för att jag faktiskt kommer frĂ„n USA, nĂ€ra Appalacher. Men jag vet att det finns mĂ„nga byar i SkĂ„ne som tidigare hade tĂ„gstation och service, och förlorade bĂ„da under 1900-talet. Det finns mĂ„nga hus i JĂ€mtland som Ă€r inom cykelavstĂ„nd frĂ„n ica/kyrka/inlandsbanan, men vĂ€garna till stan Ă€r nu 70+ vĂ€g som Ă€r osĂ€ker för allt utom bil. Även stĂ€der i Norrland utglesade mer och mer under 70 talet, med mĂ„nga hus som byggt ut lĂ€ngs landsvĂ€gar, lĂ„ngt ifrĂ„n jobb/handel, och ica butiker med parkeringar som Ă€r större Ă€n sjĂ€lva butiken.

        Jag sÀger inte att alla borde bo i lÀgenhet i Stockholm, jag bara sÀger att det finns delarna av landsbygden som fortfarande har levande byar och sÀkra vÀg, och det Àr bÀttre dÀr Àn att bo ensam ut lÀngs e45 med barn som har ingen val Àn att köra epa-traktor.