Linux-projektista potkittiin vastikään pois useita Venäjän armeijaan ja hallitukseen kytköksissä olevia maintainereita. Tämä aiheutti jonkinasteisen trolli- ja bottimyrskyn Linuxin sähköpostilistoilla. Linus Torvalds kommentoi asiaa seuraavasti:
Ok, lots of Russian trolls out and about.
It’s entirely clear why the change was done, it’s not getting reverted, and using multiple random anonymous accounts to try to “grass root” it by Russian troll factories isn’t going to change anything.
And FYI for the actual innocent bystanders who aren’t troll farm accounts - the “various compliance requirements” are not just a US thing.
If you haven’t heard of Russian sanctions yet, you should try to read the news some day. And by “news”, I don’t mean Russian state-sponsored spam.
As to sending me a revert patch - please use whatever mush you call brains. I’m Finnish. Did you think I’d be supporting Russian aggression? Apparently it’s not just lack of real news, it’s lack of history knowledge too.
Ainakin tuolla Häcker Newsin puolella oltiin aika vittuuntuneita tästä uutisesta. Aika paljon oli whataboutismia ja vastaavanlaista apologiaa sekä taivastelua.
Näköjään haluavat ohjelmistokehityksen olevan “arvoneutraalia” hautaan saakka, viis veisaten sanktioista yms.
Tänään päivällä bongasin /r/Linuxiin jaetun sähköpostilistavuodatuksen, jossa täysin syytön venäläisohjelmoija toivotti kyynelehtien hyvästinsä Linux-yhteisölle.
Ohjelmoijalta itseltään ja sen jakaneelta redditoristilta oli käynyt ihan inhimillinen erehdys ja unohtunut mainita se top commentissa ilmi tullut yksityiskohta, että kyseinen venäläinen on töissä pakotelistalla olevassa Venäjän asevoimien alihankkijafirmassa.
Kernelin sähköpostilistalla oli ihan järkevääkin kritiikkiä asiasta. Suurin osa (ellei kaikki) järkevästä kritiikistä oli kyllä muotoa “ok, mut kommunikoikaa ny jumalauta läpinäkyvämmin”, mitä suosisin ittekki tuommosessa projektissa.
Ite ylläpitäjien tiputus nyt sinänsä pitäis olla aika ymmärrettävää kaikille.
Hakkeriuutisia en ole lukenut, mutta kommentoin saman uutisen ketjuun linux@lemmy.ml:n puolella ja siellä on ainakin äänekäs vähemmistö, jos ei jopa enemmistö, sitä mieltä että nyt ihan syyttä suotta tehdään kiusaa viattomille venäläiskoodareille, tai ainakin jos sanktioita jaellaan niin sitten pitäisi sulkea ulos myös jenkit, saksalaiset, palestiina ja/tai israel ja läjä muita.
Kommunikointi taas tämän päätöksen takana on vähän niin ja näin, mutta Torvalds nyt ei muutenkaan ole tunnettu siitä että keskustelu olisi aina viimeisen päälle sliipattua ja asiallista. Jos joku muu olisi tehnyt ihan kylmän asiallisen lehdistötiedotteen tapaisen että sanktioista yms johtuen homma menee nyt näin niin lieskat ei olisi varmaankaan aivan yhtä isot.
Samaa oli HN:ssä. Tietysti tiedä sitten että mistä tämä mielipide kumpuaa. Jotten oleta liikaa pahaa, niin mä vaan sitten luulen, että eivät vaan tiedä, että ko. venäläiset koodarit työskentelevät firmoille, kuten Baikal Electronics, jotka ovat pakotteiden alla.
Se, että pitäisikö amerikkalaiset, israelilaiset, palestiinalaiset tjsp. kehittäjät sulkea myös pois on tietysti oma juttunsa, mutta ero näiden välillä on tietysti se, että Venäjälle on asetettu pakotteet, johon lukeutuu mukaan myös paljon venäläisfirmoja. Ja tuolla HN:ssä samalla taivasteltiin että “ai jai jai kun on tullut ohjelmistosta poliittista taas”, ikään kuin vapaa ohjelmisto ei olisi poliittista ihan jo itsessään.
Слава Україні
Amerikkalais-vasemmistopiireihin on Venäjän propaganda yllättävän hyvin purrut. Yritän muistaa että siellä ollaan koko ajan joka puolelta manipuloinnin kohteena eikä se tarkoita että ihmiset ovat idiootteja, mutta on se vaikeaa toisinaan.
Männäpäivänä kun valitin täällä ärSuomen nykyisestä huonosta hengestä, niin tässäpä jälleen uusi anekdootti: postasin tämän saman jutun sinne ja ketju on kerännyt kymmeniä kommentteja joissa vängätään siitä, että käytin otsikossa sanaa “maintainer” enkä jotain suomenkielistä vastinetta. Yksikään vänkääjästä ei tietenkään tunne IT-alan jargonia riittävästi, että ymmärtäisi ettei maintainer-sanalle tässä yhteydessä oikeen edes ole suomenkielistä vastinetta.
Vaikka ei tietäisi aihealueesta mitään niin joku mielipide on ilmeisesti silti oltava, vaikka sitten kieliopista vittuilu
No jos tiputtelee rahvaan niskaan IT-alan jargonia, joka päällepäin näyttää ihan kelvollisesti suomeksi kääntyvältä ja lisäksi pahasti finglishiltä, niin kai sitä voisi jotenkin selventää. Itseä tuppaa vituttamaan tämä perustelu joka kerta, kun ei se suomenkielisten termien käyttö/keksiminen loppujaan ole kuin viitseliäisyydestä kiinni. Voisi olla joku aika kankea sana toki, mutta ei tuo “venäläismaintainer” varsinaisesti kieleltä solju sekään. Anteeksi ja rant off.
“venäläiskytköksinen Linuxista, Linuxin osa-alueesta tai Linuxin komponentista vastuussa oleva ohjelmistokehittäjä” on vähän ikävän pitkä otsikkoon kirjoitettavaksi. Yritin toki useammastakin sanakirjasta etsiä käännöstä, mutta tulin lopputulokseen, että sellaista ei ole.
Joo, sen takiahan tuossa lopussa se anteeksipyyntö olikin (sen lisäksi että jatkoin sitä huonompaa keskustelua) että en nyt tarkoittanut että jokaisen IT-aiheisia viestejä internettiin kirjoittelevan tai sinun henkilökohtaisesti pitää just ja heti luopua kaikista englanninkielisistä termeistä. Ei minullakaan aina pää toimi ja tule suomenkielinen sana mieleen vaikka olisi kyse arkisemmistakin jutuista saati sellaisesta termistä jolle käännöstä ei edes välttämättä ole. Mutta ärsytys johtuu siis siitä, että siellä näiden termien kanssa joka päivä tekemisissä olevien suomalaisten keskuudessa ei riitä sen verran tarmoa koittaa ylläpitää äidinkieltään, että keksisivät uusia termejä näiden kansainvälisten rinnalle, vaikka sitten eivät aina niin kauniita olisikaan ja jäisivät työpaikalla käyttämättä. Löytyisivätpähän sitten hakukoneella jostain dokumentaatiosta edes tällaisten tapausten varalta. Ugh.
e: P.S. Mistään mitään tietämättömän käännösehdotuksena tuohon otsikkoon olisi voinut sopia “Linux-kernelin venäläisten vastuukehittäjien”. Viesti välittyisi kai ihan riittävällä tasolla vaikka ei ihan virallinen termi olisikaan? Vai pitäisikö se kernelikin sitten olla ydin? :)
Vastuukehittäjä voisi olla ihan hyvä sana, mutta sitä ei vaan taida käyttää kukaan.
Komponenttivastaava. Lukijat saavat raapia päätään ja pohtia, että mitähän englannin kielen sanaa tämä vastaa.
Olisi hyvä, jos kertoisivat läpinäkyvästi minkä lain perusteella on toimittu ja miksi. On paljon muitakin avoimen lähdekoodin projekteja, joilla voi olla sama tilanne.
Tässä taitaa olla takana useamman maan useampi laki ja isolta osin myös Venäjän sanktiot, että vain yhtä syypäätä tuskin on edes olemassa.
Tämän takia vähän ihmettelin sitä peppukipeyttä, mitä tämä on tuntunut aiheuttavan. Useammalla eri foorumilla tullut vastaan valitusta juuri siitä, että miksi ei voitu sanoa suoraan mikä oli syy, ja sitten pari kommenttia alempana mainitaan sama minkä toit esille. Toki esitystapa voi jonkun mielestä olla huono, mutta FOSS puolella on tullut vastaan niin paljon porukkaa, joille ei kelpaa mikään, että näiden mielipiteitä ei voi ikuisesti kuunnella.