Jotain jÀrkeÀ sentÀÀn löytyy pÀÀttÀjiltÀkin.

Suuri valiokunta katsoo liikenne- ja viestintÀvaliokunnan tavoin, ettÀ jatkoneuvotteluissa on erityisen tÀrkeÀ varmistaa, etteivÀt tunnistamismÀÀrÀykset johda pÀÀstÀ pÀÀhÀn -salauksen tai muiden vastaavien tietoturvatoimenpiteiden yleiseen heikentÀmiseen, purkamiseen tai kÀytön rajoittamiseen ja tÀtÀ kautta viestinnÀn sekÀ viestinnÀn palvelujen tietoturvan ja kyberturvallisuuden tason heikkenemiseen.

LisÀksi valiokunta katsoo, ettÀ ehdotusta ei voida kannattaa sellaisessa muodossa, ettÀ se sallisi massavalvonnan. Valiokunnan mukaan valvontaa pitÀisi tehdÀ ainoastaan tunnistettuihin kohteisiin, eikÀ siis koko kansan tasolla. Eli valiokunta tyrmÀsi ehdotuksen siitÀ, ettÀ kaikkien ihmisten kaikkia viestejÀ aletaan skannaamaan, josko sieltÀ löytyisi jotain epÀilyttÀvÀÀ.

EU-maat ÀÀnestÀvÀt ehdotuksesta lokakuun lopulla. Tuolloin ehdotus menee lÀpi, mikÀli sitÀ ei vastusta sellainen mÀÀrÀ maita, jotka edustavat yhteensÀ vÀhintÀÀn 35 prosenttia EU-kansalaisista.

  • QuentinCallaghan@sopuli.xyzM
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    20
    ·
    9 months ago

    PelkĂ€sin ettĂ€ Suomessa pÀÀttĂ€jĂ€t olisivat menneet jekkuun “ajatelkaa lapsia”, mutta he eivĂ€t olekaan niin kujalla mitĂ€ luulin.

    • brewbellyblueberry@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      13
      ·
      edit-2
      9 months ago

      "Valiokunta kehui CSAM-esityksen taustalla olevaa ideaa, eli lasten suojelua verkon vaaroilta:

      “Suuri valiokunta katsoo, ettĂ€ asetusehdotuksella on erittĂ€in painava tavoite tehokkaasti ennaltaehkĂ€istĂ€ ja torjua lapsiin kohdistuvaa verkkovĂ€litteistĂ€ seksuaalivĂ€kivaltaa EU-tason toimin. Valiokunta pitÀÀ tĂ€rkeĂ€nĂ€, ettĂ€ EU-tasolla syntyy selkeĂ€ ja sitova oikeudellinen kehys, jolla voidaan tehostaa hyvĂ€ksikĂ€ytön havaitsemista, ilmoittamista ja poistamista. Valtioneuvoston tavoin suuri valiokunta painottaa lapsen edun merkitystĂ€, kun punnitaan ehdotuksen eri osien suhdetta perustuslakiin ja perus- ja ihmisoikeuksiin.”

      “LisĂ€ksi valiokunta katsoo, ettĂ€ ehdotusta ei voida kannattaa sellaisessa muodossa, ettĂ€ se sallisi massavalvonnan. Valiokunnan mukaan valvontaa pitĂ€isi tehdĂ€ ainoastaan tunnistettuihin kohteisiin, eikĂ€ siis koko kansan tasolla.”

      EhkĂ€ olen (ja siis kyllĂ€ olen) pessimisti ja en luota siihen ettĂ€ jos kerta ajatuksena on ettĂ€ “tuollaisenaan” sitĂ€ ei hyvĂ€ksytĂ€, mutta vĂ€hĂ€n jĂ€tetÀÀn tuolla tavalla epĂ€mÀÀrĂ€isesti auki ettĂ€ “tunnistettuisiin kohteisiin” voitaisiin kohdistaa ko. valvontaa, niin miten se muuten tapahtuu kuin takaporttien avulla jotka jonkun erityisluvan tai vastaavan kanssa voitaisiin sitten purkaa, koska eipĂ€ se nyt ihan hirveĂ€sti ihmisten yksityisyyden tai tietoturvan kannalta asiaa muuta - aina jos jotain voidaan vÀÀrinkĂ€yttÀÀ, sitĂ€ kĂ€ytetÀÀn vÀÀrin, oli se taho sitten rikollinen tai valtio.

      Toivon, ettÀ luen rivien vÀlistÀ vÀhÀn liian kyynisesti ja vaikka tÀssÀ vÀhÀn voi pienesti huokaistakin niin kyllÀ mulla ainakin foliohattu vielÀ pysyy tiukasti pÀÀssÀ.

      • Kryomaani@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        11
        ·
        edit-2
        9 months ago

        Toivon, ettÀ luen rivien vÀlistÀ vÀhÀn liian kyynisesti ja vaikka tÀssÀ vÀhÀn voi pienesti huokaistakin niin kyllÀ mulla ainakin foliohattu vielÀ pysyy tiukasti pÀÀssÀ.

        Et lue, kun huomioi ettÀ nykyiset hallituspuolueet ovat EU:ssa samoissa blokeissa kun ne jotka tÀtÀ koko asetusta ajavat. Olin rehellisesti todella yllÀttynyt ettÀ valiokunnan linjaus oli tÀmÀ nykyhallituksesta huolimatta, mutta en pidÀttÀisi hengitystÀ etteikö takki kÀÀntyisi vÀlittömÀsti tosipaikan tullen jos vastaavasta laista pitÀisi ÀÀnestÀÀ. TÀmÀ on kuitenkin nykyisen oikeistohallituksen mÀrkÀ uni.

        • shami1kemi1@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          2
          ·
          edit-2
          9 months ago

          Et lue, kun huomioi ettÀ nykyiset hallituspuolueet ovat EU:ssa samoissa blokeissa kun ne jotka tÀtÀ koko asetusta ajavat.

          Puhunet varmaan EPP:stÀ ja ECR:stÀ. Vaikkakin etenkin EPP:ssÀ tÀlle asetukselle löytyy kannatusta, on siellÀ myös kritiikkiÀ ja vastustusta esimerkiksi S&D:n (johon SDP kuuluu), EU-parlamentin Vihreiden yms. kanssa. Jos mitÀÀn, niin suuri pusku tulee Uudistuva Eurooppa-ryhmÀn tyypeiltÀ, kuten yllÀ olevassa artikkelissa esitteillÀ olevalta Belgian MEP:iltÀ Hilde Vautmansilta. Uudistuva Eurooppa (Renew Europe) on ryhmÀ joihin kuuluu Suomesta Keskusta ja RKP.

          TiedÀ tosin sitten ettÀ miten Euro-parlamenttiryhmÀt hoitavat homman sitten kun aika tulee, mutta saa nÀhdÀ ettÀ tuleeko MEP:itÀ jÀrkiinsÀ. TÀstÀ kannattaa pitÀÀ ÀÀntÀ, mutta ei tÀssÀ kannata ihan epÀtoivoon vaipua asian suhteen, vaikka sattuisikin vihaamaan nykyhallitusta.

  • reksas@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    6
    ·
    edit-2
    9 months ago

    Jos tuo meinaa mennÀ lÀpi, se olisi veto oikeuden kÀytön paikka minusta.