Jotain hyvää sentään tältä hallitukselta. Noista saisi hyvän vientituotteen jos onnistuttaisi tekemään sarjatuotannolla.

  • peemaa@suppo.fi
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    8
    ·
    8 months ago

    Steady Energy aims to build the world’s first LDR-50 reactor-based heating plant by 2030.

    The LDR-50 district heating reactor is a small modular nuclear reactor which has been in development at VTT since 2020. LDR-50 is a type name for a reactor with a heat output of 50MW. Designed to operate at around 150 degrees Celsius and below 10 bar (145 psi), its operating conditions are less demanding compared to those of traditional reactors, simplifying the technical solutions needed to meet the high safety standards of the nuclear industry.

    Niillä on aika kova aikataulu, yhdessätoista vuodessa kuitin takaa puksuttamaan kaukolämpöä. Onhan se tietenkin pienempitehoinen ja matalampipaineinen kuin perinteiset voimalat, joten se on varmaan oleellisesti yksinkertaisempi. Mut kuulostaa aika lyhyeltä ajalta, olishan se tietenkin hienoa jos se onnistuu noin nopsaan.

    • tyo_ukko@sopuli.xyzOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      7
      ·
      8 months ago

      Juu ne pienimmät taitaa olla ihan jotain laivakontin kokoisia, niin luulisi ettei niihin tarvitsisi hirveästi infraa siihen ympärille. Olkiluodossakin taisi se perustan halkeillut betoni viivästyttää eniten, ei niinkään itse reaktoriin liittyvät ongelmat (voin olla väärässä, muistan lähinnä nuo ongelmat betonin kanssa).

      Tosin siinä jos on vielä paljonkin uraauurtavaa kehitystyötä, niin sehän nyt voi kestää vaikka kuinka kauan, riippuen millaisia haasteita tulee matkalla.

  • reksas@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    5
    ·
    8 months ago

    Pieni voimala luulisi olevan turvallisempi ja varmempikin kuin iso, koska helpompi pitää kunnossa ja hallinnoida.

    • lauha@lemmy.one
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      5
      ·
      8 months ago

      Ja niin raadollista kuin se onkin, jos jotain kusee niin onnettomuus on myös pienempi :)