• IsoKiero@sopuli.xyzOP
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    13
    ·
    8 months ago

    Wagnerit tulevat rajalle turvapaikanhakijoina, jossa heidÀt pistetÀÀn samantien jÀrjestelmÀÀn, valvontaan, taustatutkimukseen ja muuten koneistoon pyörimÀÀn vs. wagnerit tulevat rajan yli virallisten lippujen ja lappujen kanssa logistiikkafirman työntekijöinÀ tai jonkun muun peiteroolin turvin.

    Tai sitten wagenrit ja terroristit pysyvÀt kotonaan, kun avoin hyökkÀys natomaahan, jolla on omastakin takaa ihan uskottavat puolustusvoimat, ei ehkÀ ole se paras veto. Ei toki sillÀ, ettÀ itÀnaapurin toimissa olisi muutenkaan aina niin jÀrkeÀ tai logiikkaa takana, mutta Halla-Aho piirtÀÀ nyt kyllÀ aika leveÀllÀ pensselillÀ.

    • Virava@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      8
      ·
      edit-2
      8 months ago

      Halla-aho ei piirrÀ lavealla pensselillÀ vaan tietoisesti manipuloi julkista mielipidettÀ. Toki kaikki on mahdollista, mutta en usko hetkeÀkÀÀn, ettÀ Halla-aho olisi oikeasti huolissaan turvapaikanhakijoiden mukana Suomeen soluttautuvista palkkasotilaista. Ennen kaikkea hÀn on huolissaan rajan yli virtaavasta (islamilaisten) kehitysmaiden asukkaiden tulvasta, jonka hÀn haluaa kaikin keinoin pysÀyttÀÀ - tÀmÀhÀn on hÀnen koko poliittisen olemuksensa ydin.

      Hyvin suuri osa ihmisistĂ€ on vallitsevassa maailmantilanteessa aidosti peloissaan ja Ă€lykkÀÀnĂ€ ihmisenĂ€ Halla-aho tietÀÀ, ettĂ€ VenĂ€jĂ€n uhka puree ihmisiin paljon paremmin kuin epĂ€mÀÀrĂ€inen puhe “yhteensopivista kulttuureista ja integraation epĂ€onnistumisesta”. Turvapaikanhakijoiden joukkoon soluttautuneilla desanteilla vihjailemalla voi saada myös ne ihmiset kÀÀntĂ€mÀÀn kelkkansa, jotka muuten tuntisivat tunnontuskia Suomen humanitaaristen velvoitteiden laiminlyönnistĂ€.

      • Kryomaani@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        edit-2
        8 months ago

        Ihan samaa tietoisen valehtelun ja “herÀÀ kysymys” jaqing offin jatkumoa tĂ€mĂ€ on kuin sekin kun Halla-Aho vĂ€itti tullin harjoituksen olleen salainen operaatio tuoda Al-Holin vĂ€keĂ€ maahan. HĂ€vettÀÀ kollektiivisesti ettĂ€ tĂ€llainen manipulointi uppoaa kansaan niin hyvin ettĂ€ tĂ€mĂ€ puliveivari pÀÀsee nĂ€in korkeisiin poliittisiin virkoihin.

    • Kryomaani@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      1
      ·
      8 months ago

      Wagnerit tulevat rajalle turvapaikanhakijoina, jossa heidÀt pistetÀÀn samantien jÀrjestelmÀÀn, valvontaan, taustatutkimukseen ja muuten koneistoon pyörimÀÀn vs. wagnerit tulevat rajan yli virallisten lippujen ja lappujen kanssa logistiikkafirman työntekijöinÀ tai jonkun muun peiteroolin turvin.

      Jos VenÀjÀllÀ on tarkoitus Wagnerit tai muut VenÀjÀn erikoisjantterit sijoittaa Suomeen tekemÀÀn temppujaan niin se kaikkein realistisin skenaario on se ettÀ he ovat jo maassa ja heillÀ on jo vÀlineet ja suunnitelmat valmiina. Rauhan aika on ollut pitkÀ, raja on ollut auki kauan, heillÀ on kyllÀ ollut aikaa soluttautua ja varustautua ihan rauhassa. VenÀjÀn mielihalut palauttaa Neuvostoliiton rajat ei ole mikÀÀn uusi keksintö. Siihen verrattuna rajalle tunkeminen nyt kun kaikkien viranomaisten ja poliitikkojen huomio on siellÀ 110% olisi sulaa hulluutta. Vaikka VenÀjÀ tumpeloi Ukrainassa on se silti yksi nykymaailman sotilasmahdeista ja sillÀ on kykyÀ suorittaa black opseja ihan siinÀ missÀ muillakin valtioilla.

  • peemaa@suppo.fi
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    4
    ·
    8 months ago

    EiköhÀn VenÀjÀn suunnitelmat tai niiden puute paljastu ajan kanssa. Siihen asti pitÀis pitÀÀ mieli avoimena kaikenlaisille vaihtoehdoille. Jos Halla-aho olis ketjussaan jÀttÀny useamman vaihtoehdon auki tulijoiden taustaksi, se olis ollu parempi puheenvuoro. Kun uhkan lukitsee johonkin tiettyyn, avaa juuri tÀmÀnkaltaisen oven, jossa joku voi arvostella valitun uhkan todennÀköisyyttÀ. Ongelma on et saman arvostelun voi tehdÀ mille tahansa ÀÀneen sanotulle vaihtoehdolle, ml. sille ettÀ tulijat on tuikitavallisia tp-hakijoita.

    Kun naapurin pÀÀmÀÀrÀt on tuntemattomia, toimet joudutaan valitsemaan paremman tiedon puutteessa. Raja-asemien sulkeminen mahdollisesti vapauttaa rajan henkilökuntaa toimimaan vielÀ auki olevilla ylityspaikoilla ja maastoalueilla. Samalla lÀhimpÀnÀ VenÀjÀn suuria kaupunkeja olevien ylityspaikkojen sulkeminen kasvattaa VenÀjÀn logistisia haasteita. Molemmat asiat antaa meille paremmat mahdollisuudet reagoida muuttuvaan tilanteeseen. EnemmÀn ihmisiÀ ehtii reagoida useampaan asiaan ja matkojen pidentyminen luo aikaa.

    SitĂ€ ei tĂ€stĂ€ artikkelista löytynyt, mut toinen ongelmallinen asia on sen pohtiminen mitkĂ€ asiat “pelaa VenĂ€jĂ€n pussiin”. SillĂ€ ei pitĂ€is olla mitÀÀn tekemistĂ€ meidĂ€n pÀÀtösten kanssa, vaan me tehdÀÀn meidĂ€n raja-alueella ne pÀÀtökset jotka kĂ€ytettĂ€vissĂ€ olevan tiedon perusteella auttaa meitĂ€. Varmasti jotkut niistĂ€ sopii hyvin VenĂ€jĂ€llekin, toiset taas ei sovi. Mut sen ei pitĂ€is mitenkÀÀn vaikuttaa siihen et tehdÀÀn pÀÀtöksiĂ€ meidĂ€n itsemme takia. VenĂ€jĂ€n propaganda ei varmasti jĂ€tĂ€ mitÀÀn tilaisuutta kĂ€yttĂ€mĂ€ttĂ€, mut se et me pohditaan meidĂ€n tehtyjĂ€ ja tekemĂ€ttömiĂ€ pÀÀtöksiĂ€ naapurin propagandan kautta pitĂ€is lopettaa kokonaan.

    • IsoKiero@sopuli.xyzOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      4
      ·
      8 months ago

      Ihan aiheellista pohdintaahan tuo on, mutta ei Jussi taida olla ensimmĂ€inen joka on tuommoiset mahdollisuudet keksinyt ja kun konteksti on nimenomaan nyt lĂ€hipĂ€ivien tapahtumiin, niin tuommoinen ‘terroristit soluttautuu maahan sadan turvapaikanhakijan seassa’ ei nyt oikein ainakaan itselleni uppoa.

      Kaikenlaisiin vihreisiin miehin ja muihin kulkijoihin on tietysti syytÀ varautua ja niin varmasti tehdÀÀnkin, mutta olettaen ettÀ yle ei ole Halla-Ahon sanomisia vÀÀristellyt (en noita alkuperÀisiÀ twittersisÀltöjÀ kahlannut lÀpi) niin ei tuossa ole paljon muuta kuin entÀ-jos -pohdintaa tÀysin irrallisena parin viime pÀivÀn tapahtumiin nÀhden.

      • peemaa@suppo.fi
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        8 months ago

        MeillehÀn on tullut joitain terroristeja juurikin kv-suojelun mukana. Ei olis kovin hyppÀys arvata et jos VenÀjÀ pystyis ne erottamaan muista ulkomaalaisista, ne olis ekoja joille siellÀ tarjotaan polkupyörÀÀ.

        Halla-ahon twitterketjun Wagner-kohta nÀytti olevan kritiikkiÀ niitÀ kohtaan jotka ei nÀhny ettÀ tulijoissa voi olla muitakin kuin tavallisia tp-hakijoita mukana. Yle otti sen Wagner-maininnan siitÀ ja ajoi sen niiden löytÀmÀn tutkijan kautta, josta sit saatiin tÀmÀ artikkeli. Lainaus on:

        HerÀÀ kysymys: Miten meillÀ jotkut voivat olla niin varmoja, ettÀ tulijat eivÀt ole venÀlÀisiÀ erikoisjoukkoja tai Wagnerin palkkasotilaita? Jos emme ole varmoja, haluammeko varmasti ottaa riskin?

        Mulle toi nÀyttÀÀ viiltÀvÀn tilanneanalyysin sijaan halla-aholaiselta kritiikiltÀ liian sinisilmÀisiÀ kohtaan. Vois ajatella et Yle on silloin ottanut Wagner-viittauksen kontekstistaan, mut kun on paljon todennÀköisempiÀkin VenÀjÀn valitsemia tulijoita, niin onhan se ihan asiallinen huomio YleltÀ. Joskin, myös Yle jÀtti mainitsematta et VenÀjÀ voi valita vaikka siellÀ rikoksia tehneet tulijoiksi.

        • boredtortoise@lemm.ee
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          2
          arrow-down
          1
          ·
          8 months ago

          “HerÀÀ kysymys” on klassinen “jaqing off” -taktiikka. Halla-aho on kyllĂ€ hirveĂ€n lĂ€pinĂ€kyvĂ€ niille jotka osaavat katsoa, ja loput menevĂ€t syöttiin.

    • boredtortoise@lemm.ee
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      2
      ·
      8 months ago

      Henkilökunnan keskittÀminen oli ensimmÀinen hyvÀ perustelu mitÀ oon nÀhnyt tiettyjen pisteiden sulkemiseen. Kiitos kommentista.

  • reksas@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    3
    ·
    edit-2
    8 months ago

    Ihan hyvÀ pitÀÀ mielessÀ, ettÀ tuokin on mahdollista. Kun suomi on nyt natossa, niin venÀjÀ luultavasti ajattelee suomea enemmÀn potentiaalisena vihollisena/uhkana kuin neutraalina kiusattavana. MistÀ sen tietÀÀ mitÀ ne jossain vaiheessa yrittÀÀ. Ei niillÀ vÀlttÀmÀttÀ juuri nyt ole kauheasti porukkaa lÀhettÀÀ sieltÀ, mutta ihan varmasti niillÀ edes jonkinlainen suunnitelma on tehdÀ jotain.

    Tuo mitÀ nuo nyt tuolla yrittÀÀkÀÀn tehdÀ voi olla myös sellaista yleistÀ kaaoksen levittÀmisen yrittÀmistÀ tai ainakin yritystÀ pelotella, ettÀ alettaisiin eristÀytymÀÀn enemmÀn ja muuta. Tarkoitushakuista toimintaa tuo jokatapauksessa on ja ne voi yrittÀÀ saavuttaa useita eri asioita sillÀ yhtÀaikaa, joista kaiken toteutuminen ei ole yhtÀ tÀrkeÀÀ.

    VenÀjÀ autoritaarisena valtiona aika varmasti suorastaan halveksii turvapaikan hakijoiden auttamista jo konseptina. Varmaan riemuissaan ovat, kun voivat kÀyttÀÀ sitÀ aseena. Jos voisin itse pÀÀttÀÀ, saattaisin sulkea venÀjÀn rajan ihan jo senkin takia, ettÀ sitten porukka ei niin paljon yrittÀisi venÀjÀn kautta tulla turvapaikkaa hakemaan. Mutta en ihmettelisi jos venÀjÀ tahallaan estÀisi porukkaa kiertÀmÀstÀ jotain muuta kautta ja ohjaisi kaikki minne haluavat. Minusta kenenkÀÀn ei muutenkaan kannattaisi venÀjÀn kautta mennÀ minnekkÀÀn sen enempÀÀ kuin pohjois-koreankaan. Toivottavasti nuo kuitenkin saa autettua niitÀ oikeita turvapaikanhakijoita tuolla, jotka venÀjÀ on ajanut rajalle loukkuun.

    MietityttÀÀ vain sekin, miten venÀlÀiset on jo aiemmin ostelleet tontteja ja rakennuksia eri puolilta suomea ja strategisten paikkojen lÀheltÀ. Mutta jospa supoon ja puolustusvoimiin voi sen asian suhteen luottaa, ettÀ valvovat mitÀ niissÀ paikoissa touhutaan. Jos nuo aikoo niitÀ johonkin kÀyttÀÀ, niin juuri tÀmmöiseen tarkoitukseen(kerÀÀ porukkaa/kamppeita pikkuhiljaa kasaan salaa toisen alueelle) ne olisi aika kÀteviÀ.

    • nom345@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      3
      ·
      8 months ago

      Ihan hyvÀ pitÀÀ mielessÀ, ettÀ tuokin on mahdollista. Kun suomi on nyt natossa, niin venÀjÀ luultavasti ajattelee suomea enemmÀn potentiaalisena vihollisena/uhkana kuin neutraalina kiusattavana

      Suomi ei ole VenÀjÀlle uhka muutakuin heidÀn omassa sisÀisessÀ propagandassa. Natolla tai Suomella ei ole mitÀÀn intressiÀ hyökÀtÀ venÀjÀlle, niin ei se voi olla uhka ja kyllÀ VenÀjÀllÀ pÀÀttÀjien tasolle se ymmÀrretÀÀn. Ihan jo se, ettÀ VenÀjÀlle on ilman huolta liikuttanut runsaasti kalusta Suomen lÀhialueelta pois kertoo sen, ettÀ ei Suomea nÀhdÀ uhkana.

      • reksas@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        8 months ago

        Tuntuu vain ettÀ noille riittÀÀ uhaksi jo se, ettÀ me tapellaan vastaan jos ne yrittÀisi hyökÀtÀ. Uhaksi siinÀ mielessÀ siis ettÀ varautuvat tulevaisuutta varten, jos pystyvÀt jotain tekemÀÀn. Jos amerikkakin sekoaa ja kiina alkaa yrittÀmÀÀn taiwanin valtausta niin nato saattaa olla aika kiireinen ja nuo voi kokeilla tehdÀ jotain sitten jos niillÀ on resursseja. Nyky venÀjÀ on aika hyvin jo demonstroinut ettÀ ne ajattelee koko muun maailman olevan heidÀn etupihansa.

        • brewbellyblueberry@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          3
          ·
          8 months ago

          Tuntuu vain ettÀ noille riittÀÀ uhaksi jo se, ettÀ me tapellaan vastaan jos ne yrittÀisi hyökÀtÀ.

          Vaikka mitÀÀn vastaan ei tapeltaisi, siellÀ on meininki tÀtÀ luokkaa. TÀmmösiÀ videoita tulee jatkuvasti vastaan, etenkin tÀssÀ pari viime vuotta. VÀhÀn sama ku naapurissa asuis joku sekopÀÀjuoppo, joka kÀy pari kertaa kuussa kaivertamassa verisellÀ veitsellÀ sun oveen tappouhkauksia.

          Ja me ollaan se uhka.

          (Pahoittelut Reddit linkistÀ en löytÀny tota pÀtkÀÀ mistÀÀn muualta)

          • reksas@sopuli.xyz
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            2
            ·
            edit-2
            8 months ago

            En siis tarkoittanut ettÀ me oltaisiin niille uhka vaan miten ajattelen noiden ajatusmaailman toimivan.

            Totalitaristisilla ihmisillÀ, en oikein keksi parempaakaan termiÀ tuolle ihmistyypille (eli tÀssÀ esimerkissÀ esim putin itse, mutta ei joku satunnainen venÀlÀinen joka ei erityisemmin pidÀ siitÀ miten maansa asiat ovat) tuntuu aina olevan samantapainen ajattelutapa eli on erikseen se mitÀ nÀytetÀÀn ulos ja mitÀ ajatellaan itse jota ei uskalleta paljastaa ennen kuin ollaan niskanpÀÀllÀ. Eli ettÀ muiden kÀrsimys on oikeutettua jos siitÀ hyötyy itse, mutta sitÀ ei uskalleta kailottaa vaan esitetÀÀn. julkisivu rapistuu sitten samaa tahtia, kuin oma valta kasvaa.

            Eli ettĂ€ ne nĂ€kevĂ€t pohjimiltaan suomen kuuluvan heille ja meidĂ€n olevan vain jotain jotka pitÀÀ raivata tieltĂ€. Rauhan aika on vain hyökkĂ€ykseen valmistautumista ja mitĂ€ enemmĂ€n toinen valmistautuu puolustautumaan, sitĂ€ enemmĂ€n pitÀÀ kĂ€yttÀÀ resursseja kun oikeasti tehdÀÀn jotain eli se toisen valmistautuminen on “uhka”. En ota tĂ€ssĂ€ siis kantaa siihen ettĂ€ pystyykö/tekeekö nuo nyt vai tulevaisuudessa mitÀÀn, vaan siihen millĂ€ mielellĂ€ ne toimintaansa suunnittelee.

            Jos kÀyttÀÀ sitÀ naapurin hullujuoppo vertausta niin ainakin itse nÀen sen juopon suunnittelevan, ettÀ tulee viemÀÀn kaiken mitÀ omistat jos tulee sellainen hetki, ettÀ katsoo siihen pystyvÀnsÀ + pyrkii edesauttamaan ettÀ tulee sellainen hetki, kunhan siitÀ maksettu hinta ei ole liian kova.

            Mutta tÀmÀ on pohjimmiltaan vain teorisointia ja voin olla vÀÀrÀssÀkin. En usko olevani kuitenkaan aivan ÀlyttömÀn paljon vÀÀrÀssÀ kun ei tÀtÀ olisi muuten mitÀÀn jÀrkeÀ alkaa kirjoittamaan. Siksi siis kirjoitan nÀitÀ ajatuksia kun kiinnostaa kuulla mitÀ mieltÀ joku toinen on ja jos oppisi jotain siitÀ.

            • brewbellyblueberry@sopuli.xyz
              link
              fedilink
              suomi
              arrow-up
              2
              ·
              8 months ago

              Juurikin nÀin, en siis meinannut ollenkaan ettÀ olisin eri mieltÀ mistÀÀn vaan lÀhinnÀ yhdyin pointtiin. Tuli vasta tuo pÀtkÀ vaan vastaan ja oli pakko taas kiristÀÀ foliohattua vÀhÀn. Heti kun tuntuu ettÀ sitÀ muka pelkÀÀ liikaa ja maalailee piruja seinille tulee aina jotain tollasta matskua vastaan ja sitÀ tajuaa ettÀ sitÀ ei pelkÀÀ tarpeeksi. Mihin vittuun tÀÀltÀ muuttaa ja millÀ varoilla. Saatana.

  • shami1kemi1@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    1
    ·
    8 months ago

    Vaikea tĂ€tĂ€ olisi tietÀÀ ainakaan tÀÀltĂ€ kĂ€sin. Kuitenkin tĂ€llainen hybriditoiminta on aika ominaista VenĂ€jĂ€n strategiassa, ja esimerkiksi pakolaisten kĂ€yttö painostuksen keinona on ollut ihan Kremlin kĂ€ytössĂ€, kuten Puolassa huomattiin parisen vuotta sitten. En tosin tiedĂ€, ettĂ€ miksi operatiivit tekisivĂ€t nĂ€in; VenĂ€jĂ€n raja on muutenkin vuotanut kuin seula (paitsi jos henkilö on ollut VenĂ€jĂ€llĂ€ opposition puolella ja paennut maasta, jolloin EU on aika hyvin sanonut “ei”), mutta on varmasti ihan hyvĂ€ myös varautua tĂ€hĂ€n mahdollisuuteen, vaikka ongelman nostaakin esille sisĂ€poliittisesti vihattu henkilö. EikĂ€ VenĂ€jĂ€n uhkaa kannata vĂ€hĂ€tellĂ€ taikka VenĂ€jĂ€n toimia puolustella, vaikka ongelman esiin nostamisessa olisikin taka-ajatuksia.