Fingridin arvion mukaan pitkittynyt pakkasjakso pitää sähkön kulutuksen korkealla tasolla koko loppuviikon ajan. Eilen keskiviikkona sähkökulutus ylitti hetkellisesti 15 000 MW ja korkeimmillaan tuntikeskiteho oli 14 993 MW klo 19-20.

”Sähköjärjestelmä toimii edelleen normaalisti ja sähköteho riittää, mutta tänään ja loppuviikon aikana on erittäin tärkeää, että kaikki sähkönkäyttäjät ovat mahdollisuuksiensa mukaan mukana kulutusjoustossa ajoittamalla sähkön käyttöä pois aamun ja illan huipputunneilta. Haasteellisia aikoja ovat esimerkiksi tänään klo 8-10 ja 17-22”, sanoo johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä.

Viimeisen vuorokauden aikana yksittäisten sähkön tuotantolaitosten käytettävyydessä on ollut haasteita. Tämä korostaa entisestään voimalaitosten ja kulutusjoustojen merkitystä. Tuulivoiman tuotanto on edelleen arvioituun vähätuuliseen tilanteeseen verrattuna korkeampi sen ollessa ennusteen mukaan tänään 1000 – 2000 MW. Sähkön rajasiirtoyhteyksien ja tuotantolaitosten luotettava toiminta on edellytys sille, että sähkön riittävyys pysyy hyvällä tasolla.

  • peemaa@suppo.fiOP
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    4
    ·
    6 months ago

    HS:n mukaan:

    Fingridin johtaja Tuomas Rauhala sanoo HS:lle, että voimalaitoksissa Meri-Porissa, Äänekoskella ja Helsingin Vuosaaressa on ilmennyt korjausta vaativia vikoja, joiden takia sähköverkosta uupuu noin 1 000 megawattia. Sen takia Fingrid toivoo, että sähkön käyttöön kiinnitettäisiin huomiota ja että sähköntuotantolaitokset tuottaisivat energiaa mahdollisimman suurella teholla.

    Rauhalalla ei ole tietoa, mistä viat johtuvat. Hänen tämänhetkisen tietonsa mukaan laitoksista kaksi saataisiin korjattua torstain aikana ja kolmas perjantaina.

    Fingrid on pyytänyt varsin harvoin sähkönkäyttäjiä rajoittamaan sähkönkulutustaan. Rauhalan mukaan se teki näin edellisen kerran viime talvena, kun Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikön käyttöönotto viivästyi ja Ruotsin ydinvoimaloiden tuotannossa oli ongelmia.

    Tosin viime talvi oli sähkömarkkinoiden kannalta muutenkin täysin poikkeuksellinen, Rauhala muistuttaa. Nyt Fingrid päätyi kehottamaan sähkönkulutuksen vähentämiseen osin voimaloiden vikaantumisen ja osin pitkittyneen pakkasjakson takia.

    ”Käsillä oleva pakkasjakso on harvinainen. Näin pitkään sähkönkäytön todella korkealla pitävä pakkasjakso on ollut ehkä kerran tällä vuosikymmenellä. Silloinkin taisi olla kyse vain muutamasta päivästä, eli se oli paljon lyhyempi”, Rauhala sanoo.

    Kulutus on just nyt 14505 MW ja hinta 299,99 €/MWh, tuotanto 11765 MW, eli puuttuu 2745 MW, joka tuodaan ulkomailta. Tuotannosta puuttuu vikojen takia 1000 MW, joka on sit ilmeisesti perussyy kulutusjouston pyytämiseen. Kulutuksen muutosta arvioituun voi seurata tosta, mut näköjään moni muukin yrittää seurata, ni Fingridin sivu toimi välillä verkkaisesti. Joskin myös nyt ennuste näyttää et tuotanto romahtaa ensi yönä, toivottavasti se on virhearvio, koska jos se on totta, maa ei ole aamulla päällä.