KeskeistÀ uudessa mÀÀrÀyksessÀ on se, ettÀ laitoksen ympÀrillÀ olevasta 5 kilometrin suojavyöhykkeestÀ ja 20 kilometrin varautumisalueesta luovutaan.

Suojavyöhykkeet ja varautumisalueet on toki oltava tulevissakin voimaloissa, mutta ne mÀÀritellÀÀn jatkossa tapauskohtaisesti.

Ydinvoimalaitoksia voidaan siis rakentaa lÀhelle asutusta eli jopa kaupungin tai teollisuuslaitoksen kylkeen, jos se onnistuu turvallisuudesta tinkimÀttÀ.

MÀÀrÀys ei koske nykyisiÀ ydinvoimala-alueita, eli niissÀ nykyiset rajoitukset jatkuvat.

KaukolĂ€mpö olis vamaan menny putkessaan suoja-alueen verrankin, mut onhan se kĂ€tsympÀÀ et niitĂ€ saa laittaa lĂ€hemmĂ€s olemassaolevaa putkistoa. Artikkeli ei kerro kuinka lĂ€helle pienydinvoimalan saa tulevaisuudessa rakentaa, ainoastaa et se voi olla “lĂ€hellĂ€ asutusta tai teollisuusalueella”.

Artikkeliin haastateltu Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman kertoo lisÀksi:

– Steady Energy on tehnyt aiesopimuksen Helenin ja Kuopion Energian kanssa enimmillÀÀn yhteensĂ€ viidentoista reaktorin rakentamiseksi. KĂ€ymme neuvotteluja myös muiden energiayhtiöiden kanssa. TĂ€mĂ€ mÀÀrĂ€ysmuutos helpottaa muidenkin mukaanlĂ€htöÀ, sanoo Nyman.

Nymanin mukaan laitoksen kaupallinen toteutus edellyttÀÀ, ettÀ se voidaan rakentaa kaukolÀmpöverkon yhteyteen. Kiinteiden suojaetÀisyyksien vuoksi pienydinvoimalasta kiinnostuneet kunnat eivÀt ole kyenneet kÀynnistÀmÀÀn laitospaikan sijoittamisen edellyttÀmiÀ kaavoitusprosesseja.

Niiden aikataulu on saada ensimmÀinen kaukolÀmpöpienydinvoimala kÀyntiin vuoteen 2030 mennessÀ. Joka ainakin tÀssÀ pÀÀssÀ nostattaa kulmakarvaa, kun se on niin lyhyen ajan pÀÀssÀ. Niiden nettisivulla on tarkempi aikataulu, jossa on myös niiden hahmottelemat vÀlivaiheet. Sen mukaan tÀnÀ vuonna pitÀisi saada aikaan tutkimus- ja kehityskÀyttöön tulevan pilottilaitoksen investointipÀÀtös.

  • hydroptic@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    3
    ·
    8 months ago

    Joo siitĂ€ oli perĂ€ti erillinen luentokerta ja se oli ihan mielenkiintosta pÀÀstĂ€ vĂ€hĂ€n syvemmĂ€lle siihen koko clusterfuckiin. YllĂ€ttĂ€en pidetÀÀn aika keskeisenĂ€ tapahtumana ydinvoiman historiassa ni varmaan suhteellisen peruskauraa peruskursseilla 😀

    Mut laitanpa ton luennon kuunteluun, varmasti paljon ehtiny unohtumaan vuosien varrella. Kiitti vinkistÀ.