Työnantajat joutuvat miettimään, miten tavoittaa kesätöihin hakeneita nuoria. Ensisijainen tapa kutsua haastatteluun on puhelinsoitto, vaikka niillä nuorten tavoittaminen onkin lähes mahdotonta.
– 90 prosenttia ensimmäisistä puheluista on turhia, kertoo nuorisotyönsuunnittelija Annu Jantunen Joensuun kaupungilta.
Kun mä olin nuori, piti lampsia firmaan, ettiä sen pomo, kätellä sitä ja ilmoittaa kuuluvalla äänellä et mä tulen tänne töihin. Nykynuorelle riittää et vastaa puhelimeen. Se jos joku kertoo meille miten teknologia on muuttanu yhteiskuntaa.
Aika huvittavaa. Hakee duunia mutta ei vastaa sitten puhelimeen. Mitenköhän olettavat että tuo homma hoidetaan
Oisko saanu jo, pitää hakea monesta paikkaa kuitenki ja palkat on paskaaki paskemmat nuorilla
No, sehän ois se mukava vastaus, eikä että siellä ei uskalleta tai viitsitä vastata puhelimeen
Varmaan riippuen alasta, mut oletus on et työelämää aloitteleva nuori ei ole oikein hyödyksi. Sit kun se oppii tehtävänsä, sen pitäis näkyy palkassa, siihen asti voi olettaa et palkka löytyy taulukon alapäästä.
Me otetaan paikallisista kouluista IT-alan opiskelijoita erilaisiin harjoitteluihin, niistä on huomannu et ne ei edes tiedä kuinka paljon ne ei osaa alaa. Jotkut niistä jää meille ja vasta muutaman vuoden kuluttua ne pystyy suoriutumaan tehtävistään itsenäisesti. Siihen asti voi odottaa et päivittäin on jotain kysyttävää.
Mun kokemukset on vain töistä joissa pitäis jo valmiiksi osata jotain, voi olla et koulutusta vaatimattomat työt on erilaisia. Silloin tietenkin myös kilpailee palkastaan suuremman potentiaalisen työntekijäjoukon kanssa ja se näkyy kans palkan määrässä.
Mut varmaa on et jos ei ole töissä, ei voi edetä urallaan. Jos palkka on huono tai työ muuten ottaa pannuun, siinä ei ole pakko olla, voi ettiä jotain parempaa. Seuraavan työn saaminen on helpompaa ja voi jo osata välttää paikan valinnassa aiemmin huomaamiaan negatiivisia asioita.